Juli 2013

Gin Palace - Förtröstansfullt
Häromdagen blev vi grannar med ett Gin Palace. Ett nytt. När det förra avgått. Kort briefing, om någon läsare ännu är obekant med företeelsen.
Gin Palace. Stort, glittrigt, vräkigt, flyingbridgen i höjd med vårt mellersta spridarpar, som begreppet antyder en partybåt. Folk fulla som kastruller, lugnet inträder möjligen i samband med soluppgången. Det skriker och skränar nouveau riche. Comme il faut? Några ljusår därifrån.
Hursomhelst kom undertecknad i samspråk med dem, ett äldre par, visade det sig. En änka, en änkeman. Han firade sin 83-årsdag i går. Barnen i vår ålder. De hade funnit  varandra på ålderns höst efter sina respektives frånfällen. Gjort sig av med sina tidigare båtar och skaffat den här. Sedan trekvarts decennium har de sin nya på Algarvekusten, tillbringar nästan all sin tid ombord, sommar som vinter. Korta etapper, långa perioder i de olika hamnarna. Strapatser no-no. Comfortzone - absolut!
Nu var han lite bekymrad över att kanske började det närma sig en hörapparat. 83 år år gammal. Hon hade fått ena stortån ompysslad efter ett restaurangbesök. Inte riktigt storkonsumenter av vård.
Ett. Döm inte hunden efter håren. Två. Underbart, underbart att möta medmänniskor i den åldern som lever livet. Förtröstansfullt.

Luftströmmar i inverterad överdos
Seglatsen har gått vidare över den delen av Golfo de Cádiz som heter Ensenada de Huelva. Till viss del underbart fin segling, men till större delen alltför svaga vindar.

Bamhärtighetens glömska
I Mazagón har vi övernattat och flanerat. Vi människor tenderar ofta att minnas det positiva och glömma dess motsats. Det är för väl.

Romantiskt namn
Med en stilla bris kommer vi till en ny del av Costa de la Luz, ljusets kust. I inloppet till den relativt nybyggda hamnen i Rota möts vi på ena piren av en vit staty föreställande Jungfru Maria och Jesusbarnet.
Staden Rota ligger i Bahía de Cádiz norra del. Den har även ett annat, sällan använt, namn, Astaroth. Visst låter det mer romantiskt!
Rota är en riktigt trevlig, gammal ort med starka moriska influenser, drygt 26000 invånare. På grund av sitt läge vid havet har den genom tiderna varit en waypoint för flera kulturer och civilisationer. Tartarerna, romarna, araberna och till sist de kristna korsfararna. Don Alonso Pérez de Guzmán gav staden till sin dotter Isabel som bröllopspresent. Så det kan gå!
Lilla, vackra slottet Castillo de Luna, "Månslottet", från 1200-talet inrymmer i dag bland annat stadens rådhus.
En av Rotas kyrkor, Parroquia de Nuestra Señora de la O (Ja, den heter så. Nej, det är inte felstavat på slutet.) har fem fantastiskt vackra kapell. I ett av dem finns Virgen del Carmen, sjöfararnas skyddshelgon.

Vänner på visit
Den senaste tiden har vi haft några perioder på absolut excistensmaximum.
Gamla vännerna Mats och Sari med ungdomarna Victor och Olivia anlände med raketfart till Ayamonte. Olivia nu inklusive stilig svärmorsdröm. Nyligen var hon ett nyfött litet knyte. Eller det var kanske inte riktigt nyligen? Ehhh...Hur gick det här egentligen till?!
Peter och Annika anlände till Rota i ett lugnt tempo. Tillsammans fick vi bland annat en premiumdag i Cádiz.

Virgen del Carmen
Den sextonde juli är en viktig dag för fiskare och övriga sjöfarare. Skyddshelgonet Virgen del Carmen bärs från kyrkan ner till en av de smyckade fiskebåtarna där hon sätts i fören. Ombord finns hedersvakt samt en rad dignitärer. Tillsammans med en rad ytterligare fiskebåtar paraderar man långsamt ut ur hamnen. I hamninloppet kransnedläggning från en militär barkass. Åtföljda av en mängd privata båtar går processionen en bit ut till havs, en lov längs Playa de la Costilla och Playa del Rompidillo-Chorillo, de lokala badstränderna, för att därefter återvända till Puerto Pesquero Astaroth, fiskehamnen. Under pompa och ståt förs Virgen del Carmen åter till sitt kapell i kyrkan.
Vi hade den stora lyckan att få uppleva denna högtid. Kajerna, gatorna och torgen var fulla av människor i alla åldrar, en stor händelse i samhället. Efteråt var Rotas alla restauranger, caféer och barer ultrafulla. Och då skall man komma ihåg att i sedvanlig spansk anda är varje gathörn försett med ett halvt dussin sådana etablissemang, typ.

Europas äldsta stad?
Enligt legenden grundade Herkules Cádiz. Historiskt är det dock fenicierna som 1100 år f Kr, hissnande 3000 år tillbaka i tiden, tog det första spadtaget. År 1812 var Cádiz för en kortare tid Spaniens huvudstad.
"...den vackraste stad jag någonsin har skådat...och full av Spaniens finaste kvinnor", Lord Byrons ord.
Bondfilmen Die Another Day med Pierce Brosnan och Halle Berry utspelas delvis i Havanna, men dessa scener är inspelade i Cádiz. H liknar med andra ord C.
Själva besökte vi katedralen Catedral Nueva i XL-format, barock och nyklassicistisk stil. Flanerade längs mängder av fantastiska gränder och gator, upphörde aldrig att förundras över den ändlösa mängden med alldeles underbara plazas. Det lät väl rekordeligt, eller hur? Skolans ordningsmän på vift.

Let's Dance
Flamencon är en i grunden andalusisk konstform som uttrycker sorg och glädje, mycket trånande lycklig alternativt olycklig kärlek. En spansk gitarr ackompanjerar sångaren, dansaren improviserar utifrån grundstegen och sina känslor. Under 1960 och 1970 talet sågs Flamencon över axeln, men har nu fått en renässans.
Vi såg ett fantastiskt, och av  spanjorer till bristningsgränsen välbesökt, uppträdande på Castillo de Lunas inre gård. Intensiteten och glöden var så långt i från mellanbeige det går att komma. Olé!

The Big Freezer
Seglare i långbyxor. Och jackor. Jackor!! Fjantiga tjugo grader klockan elva om aftonen. Kommer natten verkligen bli tropisk?? Som den alltid är. Det här känns i-n-t-e bra. Klimatet vi vant oss vid - bortskämt är bara förnamnet.
PS Påföljande morgon regnade det. Under flera minuter. Visserligen lätt, men ändå. Någon som tycker synd om oss nu då? Lite? Inte, misstänkte väl det...DS

Ju mer vi är tillsammans, tillsammans, ju gladare vi blir, osv ( Frukostklubben, Sigge Fürst, minns vi rätt?)
Tillsammans, ett nyckelord för spanjorer. Abuelo (morfar / farfar), abuela (mormor / farmor), barn, barnbarn, svärsöner, svärdöttrar, vänner. Alla skall med. På en gång. Diskret smyga omkring är inte ledstjärnan. Aktivitet på högsta växeln. Alla talar. Högt. På samma gång. Som kulsprutor. Bullrigt på ett positivt vis, absolut inte skränigt, komplett partykit, verkar väldigt kul, för oss nordbor ovant.
Kombinerat med båtliv resulterar det här i väldigt fulla båtar. Under helgerna när karavanerna av framför allt små motorbåtar ger sig ut över dagen är det vanligt med 6-10 personer ombord på 5-6 metersbåtar.  Titta på bifogade, glädjefyllda fotografier!
( För bror och syster Duktig kan jag berätta att vår 15,5 metersbåt är CE-godkänd för maximalt 11 personer. Men det är en annan historia.)

Upp och ner
Fotografierna om styrbord visar tidvattnets låg- respektive högvatten, tagna på samma plats, samma dygn men med ungefär sex timmars mellanrum. Nivåskillnaden är 3,4 meter.
Ja, ja, ja! Känner genom cyberrymden hur en del av er, kära hemsideläsare, tycker att det här var minsann alltför banalt. Men saken är att en del av våra läsare inte har saltvatten i blodomloppet, inte känner till innebörden av ett "kölsvin", blir konfunderade när det "fladdrar i liket".  Vi hoppas att för alla de vännerna är dessa bilder lite kul.

Delfinerna mötte oss i Spanien.
Virgen del Carmen, på väg ut mot havet, Rota.
Jungfrun och barnet vakar över Rotas hamninlopp.
Bärandes på levande ljus kommer flickorna i kåpor följa Virgen del Carmen tillbaka till kyrkan.
Cadiz med en stor naturlig hamn.
Balkong vid stilla gränd, Cadiz.
Sju, sex, sju (lite svårt att se den sjunde) respektive tio (även här knepigt att se den sista) glada spanjoren.
2013

Januari
Februari
Mars
April
Maj
Juni
Juli
Augusti
September
Oktober
November
December
Fortsätter på ny sida ...
wwwwwwwwww
w